Érdekességek

Gyalogtúra-javaslatok Borzavárról

  1. számú túra
    Borzavár – Zirc, Parkerdő – Zirc, Arborétum.
    Táv: 6 km, emelkedő: 140 m.
    Végig a kék sáv turistajelzésen megyünk keleti irányban.
    Zircről Borzavárra ugyanezen az úton (ekkor az emelkedő 180 m), vagy busszal térhetünk vissza.
     
  2. számú túra
    Borzavár – Erdészeti bemutató ösvény, majd barangolás az ösvényen.
    Borzavárról Zirc felé indulva az 1. számú túra szerinti kék sáv jelzésen 2,5 km után érhetjük el az erdészeti ösvényt, ahol tetszés szerint akár 6 km-t is sétálhatunk a Parkerdőben.
    Visszatérés Borzavárra: ugyanezen az úton gyalog, vagy Zircről busszal.
     
  3. számú túra
    Borzavár – Szépalmapuszta – Kisszépalmapuszta – Kőris-hegy.
    Táv: 7 km, emelkedő: 380 m.
    Végig a kék sáv turistajelzésen megyünk jellemzően nyugati irányban.
    Borzavárra ugyanezen az úton térhetünk vissza. Ekkor az emelkedő 100 m.
     
  4. számú túra
    Borzavár – Szépalmapuszta – Kisszépalmapuszta (eddig ugyanaz, mint a 3. számú túránál, majd balra a zöld sáv jelzésen folytatva az utat) – Kuruc-rét – Százhalom – Bakonybél.
    Táv: 11 km, emelkedő: 190 m.
    Bakonybélről busszal térhetünk vissza Borzavárra, zirci átszállással.

Sibi-ribi

A Bakony falvaiban elterjedt húsvéti népszokás a sibi-ribizés. Húsvét hétfőn a legények locsolni mennek a lányokhoz, ám mielőtt meglocsolnák őket a fűzfavesszőből készült sibi-ribivel megvesszőzik őket. Közben mondókát mondanak, és mindig oda csapnak, ami a mondókában van.

„Sibi-ribi
váltsd ki magad,
Jó légy, friss légy,
Ahová anyád küld, fuss.
A fejed jó vízhordó legyen,
A lábad jó futó legyen,
A kezed jó gyúró legyen,
A szád vissza ne beszéljen.
Itt se legyen kelés, ott se, meg amott se.”

Borzavári burgonyagombóc

Hozzávalók:
70 dkg burgonya
20 dkg liszt
1 tojás, só

Elkészítés:
A burgonyákat alaposan megmossuk, egy fazékba tesszük, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje és a héjában megfőzzük.
Amikor megpuhult, leöblítjük hideg vízzel, lehámozzuk a héját és burgonyatörőn áttörjük.
Hozzáadjuk a lisztet, a tojást és ízlés szerint sózzuk. A masszából lisztes kézzel gombócokat formázunk.
Egy fazékban vizet forralunk és megfőzzük benne a gombócokat. Egy szűrőkanál segítségével kivesszük őket a vízből. Akkor vannak készen, amikor feljönnek a víz tetejére.

 

2025 Júlia major :: Uni-Top Computers Kft.
Facebook